Ο χαλινός είναι η πτυχή του δέρματος «το πετσάκι» που συνδέει την άκρη του δέρματος του πέους (ακροποσθία), με το κατώτερο τμήμα της βαλάνου (κεφάλι του πέους).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χαλινός παρουσιάζει αρκετή ελαστικότητα και ικανό μέγεθος, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη έκπτυξη του πέους κατά τη στύση και την κάλυψη της βαλάνου κατά την χαλάρωση του πέους.

Όταν έχει μικρό μήκος τότε ονομάζεται βραχύς χαλινός και έχει σαν αποτέλεσμα είτε να εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση, είτε να κάμπτει την βάλανο προς τα κάτω λόγω της έντονης έλξης.

Ο βραχύς χαλινός συνήθως γίνεται αντιληπτός κατά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και κάποιες φορές καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του προφυλακτικού.

Στην περιοχή του χαλινού, λόγω της σεξουαλικής επαφής,  δημιουργούνται μικρορήξεις και εκδορές που οδηγούν σε μειώση της ελαστικότητας του. Επίσης συχνές είναι και οι λοιμώξεις στην περιοχή, καθως και η επώδυνη σεξουαλική επαφή.  Ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθεί ρήξη (να κοπεί) κατά την σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα την αιμορραγία, η οποία τρομάζει τον ασθενή και ΔΕΝ απειλεί τη ζωή του.

Η θεραπεία βασίζεται στην πλήρη διατομή του χαλινού συνήθως με Laser ή ειδική διαθερμία, με τοπική αναισθησία (τοπική αναισθητική αλοιφή). Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν και μικρός αριθμός, απορροφήσιμων ραμμάτων. Ο ασθενής μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργός μετά από περίπου 15 ημέρες.