Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα είναι νοσήµατα που µεταδίδονται από άτοµο σε άτοµο κατά την σεξουαλική επαφή. Μερικά απ’αυτά µπορούν να µεταδοθούν µε απλή σωµατική επαφή ενώ άλλα χρειάζονται πλήρη και στενή σεξουαλική επαφή. Μολονότι η προφύλαξη είναι δυνατή και υπάρχουν πλέον αποτελεσµατικές θεραπείες, τα αφροδίσια νοσήµατα αποτελούν και σήµερα σοβαρό πρόβληµα.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα εκδηλώνονται συνήθως με

 • Εκκρίσεις από το πέος που έχουν χρώµα όπως το πύον, ή ακόµη διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα.
 • Πόνος ή κάψιµο κατά την ούρηση.
 • Συχνουρία.
 • Εξελκώσεις στο πέος ή σε άλλα σηµεία της γεννητικής ή πρωκτικής περιοχής.
 • Εκκρίσεις από τον κόλπο: Αλλαγή στην ποσότητα, το χρώµα και την οσµή των κολπικών υγρών.
 • Πόνος ή κάψιµο κατά τη διούρηση και συχνουρία.
 • Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και η σύφιλη µπορούν να προκαλέσουν έλκη στη γεννητική και πρωκτική περιοχή.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Οι σεξουαλικώς µεταδιδόµενες ασθένειες είναι συχνή αιτία δυσπαρευνίας.
 • Η εµφάνιση αίµατος µεταξύ των περιόδων, ιδιαίτερα όταν αυτή ακολουθεί τη σεξουαλική επαφή. Η γονόρροια και τα χλαµύδια είναι από τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν αιµορραγίες από τον κόλπο.
Σε αρκετές περιπτώσεις η προσβολή από ένα ΣΜΝ ενδέχεται να μη γίνει αντιληπτή καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα με  αποτέλεσμα ο δυνητικά ασθενής να θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το/τη σύντροφό του. Έστω και η υποψία προσβολής από τέτοιου είδους μεταδιδόμενη λοίμωξη πρέπει να οδηγεί στο γιατρό προκειμένου να γίνει έλεγχος που θα θέσει τη διάγνωση του νοσήματος και ακολούθως την παροχή της κατάλληλης θεραπείας.Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ωφείλονται σε:
 • Βακτήρια
  1. Γονόρροια-Βλεννόρροια
  2. ουρηθρίτιδα
  3. σύφιλη
  4. χλαμύδια
  5. Μυκόπλασμα/ουρεόπλασμα
 • Μύκητες
 • Τριχομονάδες-Τριχομονίαση
 • Παράσιτα
  1. Φθειρίαση – Ψείρες του εφηβαίου
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Η Γονόρροια και οι χλαμυδιακές λοιμώξεις προκαλούνται από το βακτήριο Ναϊσσέρια της γονόρροιας και τα Chlamydia trachomatis αντίστοιχα και εμφανίζονται κυρίως με κίτρινες ή λευκωπές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο ή το πέος, όπως και αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση. Απαιτείται καλλιέργεια υγρού ή μοριακές μέθοδοι για τη διάγνωση και η θεραπεία περιλαμβάνει μια ενδομυϊκή ένεση αντιβιοτικού μαζί με αντιβιοτική αγωγή από το στόμα διάρκειας μιας ημέρας.
 • H Σύφιλη οφείλεται στο βακτήριο treponema pallidum, που μπορεί να παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Στην αρχική φάση παρουσιάζεται ως ανώδυνο έλκος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του φάρυγγα ή του πρωκτού.  Η διάγνωση γίνεται μέσω ορολογικών εξετάσεων και αντιμετωπίζεται πλήρως με αντιβιοτική αγωγή με πενικιλλίνη. Αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οδηγεί σε χρόνιες επιπλοκές από τον εγκέφαλο, την καρδιά και σε μόνιμες δερματικές βλάβες.
 • Η Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) μεταδίδεται μέσω επαφής του δέρματος με την πάσχουσα περιοχή. Οι καλοήθεις μορφές εμφανίζονται ως εξογκώματα στα γεννητικά όργανα ενώ κάποια στελέχη του θεωρούνται υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση γίνεται μέσω κολποσκόπησης, πρωκτοσκόπησης και τεστ ΠΑΠ και συνήθως αντιμετωπίζεται με λέιζερ, κρυοπηξία και χειρουργική αφαίρεση. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το ειδικό εμβόλιο.
 • Ο έρπης γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους ως φυσαλίδες και οφείλεται στον ιό HSV-2. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια υγρού. Παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και επανεμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Συνήθως χορηγούνται αντιϊικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Η μόλυνση από Τριχομονάδες εκδηλώνεται με δύσοσμα υγρά από τον κόλπο, φαγούρα και ερεθισμό των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια υγρού και η θεραπευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται και από τον ερωτικό σύντροφο για 7 ημέρες.
 • Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων είναι αρθρόποδα. Εξαπλώνονται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή και είναι ορατές με γυμνό μάτι. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αλλά προκαλούν έντονη φαγούρα και ερεθισμό. Αντιμετωπίζονται με τοπική αντιπαρασιτική αγωγή.


Οι προφυλάξεις που μπορεί να πάρει ο καθένας για την αποφυγή τέτοιων νοσημάτων είναι η χρήση προφυλακτικού, η πλύση των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε επαφη , η αποφυγή της ανταλλαγής πετσέτας ή εσωρούχων και η ούρηση μετά τη σεξουαλική πράξη.

Επίσκεψη στο γιατρό επιβάλλεται αμέσως μόλις διαπιστώσετε κάποιο σύμπτωμα προτρέποντας και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα