Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Η σεξουαλική απόκριση περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση φυσιολογίας, συναισθημάτων, εμπειριών, πεποιθήσεων, τρόπου ζωής και σχέσεων.

Η  σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής της ή να αφορά και όλη την σεξουαλική της ζωή ή και την έλλειψη αυτής.

Αφορά τα επίμονα, επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τη σεξουαλική ανταπόκριση, την επιθυμία, τον οργασμό ή τον πόνο στην επαφή, με συνέπεια να διαταράσσεται η σχέση με τον σύντροφο και η ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι περίπου 40-50% των γυναικών ανεξάρτητα από χώρα ή μορφωτικό επίπεδο, βιώνει για κάποιο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναζητούν θεραπεία λόγω ντροπής, αμηχανίας ή φόβου ότι θα παρεξηγηθούν.

Επίσης πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να το συζητήσουν με τον σύντροφο τους.

Διάγνωση

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να περιγραφεί και να διαγνωσθεί ως προς συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

  • Έλλειψη ενδιαφέροντος ή επιθυμίας

είναι η συνηθέστερη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και συνεπάγεται έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και προθυμία για σεξουαλική επαφή.

  • Δυσκολία να εξελιχθεί η επαφή από έλλειψη διέγερσης

αδυναμία να υπάρξει διέγερση ή να διατηρηθεί η διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης

  • Αδυναμία να φτάσει στον οργασμό

επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού παρά την επαρκή και συνεχιζόμενη σεξουαλική διέγερση .

  • Πόνος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, σε ανατομική κατασκευή ή σε ορμονική έλλειψη.

  • Κολπόσπασμος

Είναι ένας επώδυνος, ακούσιος σπασμός των μυών που περιβάλλουν την κολπική είσοδο. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που φοβούνται ότι η διείσδυση θα είναι οδυνηρή λόγω  προηγούμενης τραυματικής ή οδυνηρής εμπειρίας και μπορεί επίσης να προέλθει από σεξουαλική φοβία.

Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία
Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Τα μη ψυχολογικά αίτια είναι πολύ περισσότερα από ότι πίστευαν παλιότερα.

Η επιμελής λήψη του ιστορικού της γυναίκας θα μας καθοδηγήσει αλλά μια καλή γυναικολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει αίτια οργανικά ή λειτουργικά.

Μαζί με τις πιθανές συμπληρωματικές εξετάσεις μπορεί να μας οδηγήσουν στο πρόβλημα.

Αιτίες

Ορμονικές

Η μείωση των οιστρογόνων στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα:

  • να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δημιουργηθεί διέγερση και να επιτευχθεί οργασμός
  • κακή κολπική λίπανση
  • λιγότερη αίσθηση των γεννητικών οργάνων
  • ατροφία των γεννητικών οργάνων

Η έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης συμβάλλουν επίσης στη μείωση της σεξουαλικής διέγερσης, της αίσθησης των γεννητικών οργάνων και του οργασμού.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε οδυνηρή σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια).

Όσο περνούν τα χρόνια από την αρχή της εμμηνόπαυσης επιτείνεται ο πόνος, ιδιαίτερα αν δεν είναι συχνή η σεξουαλική επαφή.

(Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αναφέρουν αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μειωμένο άγχος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα έχει συχνά λιγότερες ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών και αυτό της επιτρέπει να χαλαρώσει και να απολαύσει την οικειότητα και το σεξ με τον σύντροφο της).

Αλλά και η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται επίσης όταν μειώνονται τα ορμονικά επίπεδα.

Τα επίπεδα ορμονών του οργανισμού σας μειώνονται και μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του κόλπου και βεβαίως να επηρεάσει την επιθυμία για σεξ ( πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε την κούραση και το ξενύχτι).

Προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να αποτελούν την αιτία της μείωσης της σεξουαλικής ανταπόκρισης.

Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία
Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Χαλάρωση του κόλπου

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκέτο ή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, συχνά έχουν χαλάρωση του τοιχώματος του κόλπου με αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Επίσης μπορεί να υπάρχει  χαλάρωση των μεγάλων χειλέων ή και της εισόδου  του κόλπου

Παθήσεις

Φλεγμονές της πυέλου, σε μερικές περιπτώσεις η ενδομητρίωση, σκληρυντικός λειχήνας, συνεχής εμφάνιση του έρπη των γεννητικών οργάνων.

Οι χειρουργικές (καρκίνος τραχήλου μήτρας, ωοθηκών), ολική υστερεκτομή μαζί με τις ωοθήκες πριν την κλιμακτήριο  και οι συμπληρωματικές θεραπείες στον καρκίνο μαστού (σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ατροφία λόγω έλλειψης ορμονών).

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας( πολλαπλή σκλήρυνση), προβλήματα της ουροδόχου κύστεως, συχνές ουρολοιμώξεις, τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

Αποτυχημένες επεμβάσεις των χειλέων, ουλώδεις περινεοτομές, εκτεταμένες ουλές από καυτηριάσεις γύρω από την είσοδο του κόλπου.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα  συνδέονται με την ελάττωση ή και την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας.

Σε μερικές γυναίκες το αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα από αυτά.

Επίσης μερικά αντυπερτασικά και κάποια αντικαταθλιπτικά.

Ψυχολογικές και κοινωνικές

  • Η κούραση, η κατάθλιψη, το άγχος, προβλήματα στύσης ή διατήρησης της στύσης του συντρόφου,  η δυσαρμονία των σχέσεων, οικονομικά προβλήματα, η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα ενεργειακά επίπεδα της γυναίκας  και τη σεξουαλική της διάθεση.
  • Το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα.
  • Τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος της.
Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία