Εκκολπώματα Κύστης

Τι είναι τα εκκολπώματα;

Η ουροδόχος κύστη αποτελείται από πολλές μυϊκές ίνες και από την εσωτερική του πλευρά ο μυς αυτός είναι επενδεδυμένος με ένα είδος φόδρας που λέγεται βλενογόνος.

Όταν παρουσιαστεί κάποια αδυναμία στις μυϊκές ίνες, ο βλενογόνος βγαίνει έξω από την ουροδόχο κύστη, όπως ακριβώς τα παλιά χρόνια η σαμπρέλα έβγαινε έξω από το ελαστικό του αυτοκινήτου όταν αυτό σκιζόταν (πέταξε η σαμπρέλα βυζί, λέγανε οι πατεράδες μας…). Αυτή η σακοειδής προβολή του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης ονομάζεται εκκόλπωμα.

Τα εκκολπώματα είτε είναι συγγενή  είτε δευτεροπαθή από:

  • απόφραξη της ουρήθρας οποιασδήποτε αιτιολογίας (όπως πχ λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, στένωμα της ουρήθρας, νευρογενή δυσενεργεία του σφιγκτήρα και του εξωστήρα).

Αυτή η κατάσταση κάνει την κύστη ευάλωτη στις ουρολοιμώξεις. Ο ασθενής νιώθει τα τυπικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης, συχνουρία, αισθημα ατελούς κένωσης και επισκέπτεται τον γιατρό, ο οποίος κάνει τη διάγνωση εκκολπώματος.

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι καλοήθη, έχουν την τάση να μεγαλώνουν και παρουσιάζουν κυστεονεφρική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι νεφροί.

Για τη διάγνωσή τους συνήθως συστήνεται υπερηχογράφημα κύστης, το οποίο γίνεται με γεμάτη κύστη.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση των εκκολπωμάτων είναι χειρουργική. Αφαιρούμε το εκκόλπωμα και κλείνουμε τον μυ της ουροδόχου κύστης ούτως ώστε να μην υπάρχει υποτροπή. Για τα παραουρητηρικά εκκολπώματα εκτός από την αφαίρεση γίνεται και μετεμφύτευση του σύστοιχου ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη.

Οι επεμβάσεις αυτές έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε έμπειρα χέρια που ξεπερνούν το 99%.