Φίμωση

Τι είναι η φίμωση του πέους;

Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, και η βάλανος δεν αποκαλύπτεται πλήρως όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση.  Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.

Που οφείλεται η φίμωση του πέους;

Η φίμωση είναι είτε συγγενής (απο τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή). Παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης είναι:

  • Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίως μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης.
  • Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη.

Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση;

Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας
  • Παραφίμωση
  • Πόνος και δυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Επώδυνη στύση που μπορεί να προκαλεί απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
  • Απόφραξη της βαλάνου σε τέτοιο βαθμο, που έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη
  • Ανάπτυξη καρκίνου πέους, μακροπρόθεσμα εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια (σπάνια)
Φίμωση
Φίμωση

Πως αντιμετωπίζεται η φίμωση;

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία.

Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση κάποιων αλοιφών μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πιο σωστή επιλογή .

Χειρουργική αντιμετώπιση.

Η περιτομή ή καλύτερα η πλαστική αποκατάσταση της ακροποσθίας είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Αφαιρείται ο στενωμένος και ουλώδης ιστός είτε με χρήση laser είτε κλασσικά με χρήση νυστεριού και διαθερμίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία-μέθη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Σπάνιες  επιπλοκές αποτελούν το αιμάτωμα,  η μόλυνση  του τραύματος. 

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για 3-4 εβδομάδες.

Η καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ασθενή συναποφασίζεται με το γιατρό του.