Τα προφυλακτικά κατασκευάζονται απο λατεξ και παρέχουν σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . Είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία, διαφορετικα χρώματα και γεύσεις, με ή χωρίς λίπανση, ακόμα καιμε σπερματοκτόνο ουσία.

Τι προστασία προσφέρουν;

Η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αγγιζει το 98% όσον αφορά τις  ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες., ενω προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS και των  σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων:

 • χλαμύδια
 • τριχομονάδες
 • βλεννόρροια
 • ηπατίτιδα Β
 • έρπητα γεννητικών οργάνων,
 • ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
 • και σύφιλη.

Επίδραση λιπαντικών

Είναι αναγκαίο οταν επιβάλλεται η χρήση λιπαντικών να  χρησιμοποιουνται  μόνο λιπαντικά με βάση το νερό όπως το KY jelly, ενω λιπαντικά οπως η βαζελίνη, το βουτηρο, φυτικά έλαια καθιστουν τα προφηλακτικά αναποτελεσματικά.

Πιθανες αλλεργικές αντιδρασεις

Σπανίως μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ. Εάν η αλλεργική αντιδραση συνεχιστει και με την αλλαγή εταιρειάς προιοντος, τότε πιθανώς  η αντιδραση ωφειλεται στο λατέξ και  κρινεται σκοπιμη γ δοκιμη ενός προφυλακτικού που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Γιατί η αποφυγή χρήσης του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Σήμερα, η χρήση του προφυλακτικού σε μη σταθερή σχέση ΣΩΖΕΙ τη ζωή τη δική σας και της συντρόφου σας!

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

 1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία και ελέγχετε παντα την ημερομηνία ληξης. 
 2. Το κάθε προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο μία φορά.
 3. Είναι απαραίτητο  ο κόλπος της συντρόφου να μην είναι στεγνός.
 4.  Τοποθετήστε το προφυλακτικό,πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών
 5. Πριν βάλετε το προφυλακτικό , τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα(πετσάκι) που καλύπτει το πέος. . Eκτός εάν έχετε κάνει περιτομή,
 6. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό μετά την τοποθέτηση.
 7. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό πάνω από το πέος προς το σώμα , ώστε να καλύψει το ολόκληρο το πέος.