Ακράτεια

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η εμφάνιση της αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας και συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η γυναίκα ή ο άντρας με πρόβλημα καταλήγει να ζει με πάνες, που πέρα από τα ζητήματα υγιεινής και τα ιατρικά προβλήματα που δημιουργούν, όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματοπάθειες, οδηγούν τον ασθενή σε κοινωνική απομόνωση.

Συχνά, η ακράτεια οδηγεί σε κατάθλιψη.

Ποιοι τύποι ακράτειας υπάρχουν;

Υπάρχουν 3 είδη ακράτειας, που διαφέρουν τόσο στον μηχανισμό που την προκαλεί και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται όσο και στην αντιμετώπιση. Τα 3 είδη είναι:

  • Ακράτεια κατά την προσπάθεια
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου
  • Μικτού τύπου ακράτεια
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση

Η ακράτεια κατά την προσπάθεια

Είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, όπως για παράδειγμα με κινήσεις του σώματος, με βήχα ή με φτάρνισμα.

Συμβαίνει χωρίς να θέλουμε να ουρήσουμε, επειδή στην προσπάθεια αυξάνουμε την πίεση μέσα στην κοιλιά μας.

Καθημερινές καταστάσεις, όπου αυξάνουμε την πίεση στην κοιλιά μας, είναι:

  • όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή από ένα χαμηλό κάθισμα,
  • όταν σηκώνουμε βάρη, για παράδειγμα σακούλες με τα καθημερινά ψώνια ή κρατώντας αγκαλιά ένα μικρό παιδί,
  • όταν ανεβαίνουμε σκάλες,
  • με τη γυμναστική, τον χορό ή ακόμη κατά τη σεξουαλική επαφή,
  • ακόμη και όταν γελάμε ή βήχουμε ή βαδιζουμε.
Ακράτεια
Ακράτεια

Ακράτεια επιτακτικού τύπου

Τι είναι η ακράτεια από έπειξη;

Η ασθενής αισθάνεται έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία αδυνατεί να αναστείλει με αποτέλεσμα την απώλεια ουρων. Η γυναίκα χαρακτηριστικά αναφέρει οτι δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα και «βρέχεται».Στον τύπο αυτόν ακράτειας, οι ασθενείς έχουν συχνά επείγουσα επιθυμία για ούρηση που δεν αναβάλλεται, χωρίς η κύστη να είναι γεμάτη. Οι ασθενείς μπορεί να εκλάβουν τη μεγάλη συχνουρία ως ουρολοίμωξη, αλλά εδώ απουσιάζουν τα υπόλοιπα συμπτώματα της λοίμωξης, όπως πόνος και ίσως αιματουρία.

Μικτή ακράτεια (mixed incontinence)

Οι γυναίκες που πάσχουν από μικτή ακράτεια “χάνουν” ούρα ταυτόχρονα λόγω φυσικής δραστηριότητας και λόγω επιτακτικής ούρησης. Στην περίπτωση αυτή, ο εξειδικευμένος ουρολόγος πρέπει να διακρίνει ποιος τύπος ακράτειας είναι ο πιο σημαντικός και να αντιμετωπιστεί πρώτος.

Ακράτεια από υπερπλήρωση

Είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει, όταν η ποσότητα των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη ξεπεράσει κατά πολύ το όριο στο οποίο συνήθως αδειάζουμε την κύστη. Τότε, η πίεση που προκαλούν τα ούρα ξεπερνά την αντίσταση του σφιγκτήρα, και παρατηρείται απώλεια ούρων.