Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι μια κακοήθης νεοπλασία του δέρματος ή των ιστών του πέους με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άντρες στις δυτικές κοινωνίες, ενώ σε χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, ο καρκίνος του πέους αποτελεί σε συχνότητα έως και το 20% όλων των καρκίνων στον άντρα με κύριο αίτιο τις κακές συνθήκες της τοπικής υγιεινής σε αυτές τις χώρες.

Αιτιολογία

Σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα για τον καρκίνο του πέους αποτελεί ο χρόνιος ερεθισμός από το σμήγμα που παράγεται φυσιολογικά στην περιοχή αν δεν εφαρμόζονται οι κανόνες τοπικής υγιεινής, ειδικά όταν συνυπάρχει φίμωση που δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)(Κονδυλώματα), επίσης , έχει συνδεθεί  με την ανάπτυξη καρκίνου του πέους και ειδικά οι υποτύποι 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν καρκίνο και στον τράχηλο της μήτρας.

To κάπνισμα, επίσης, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που σχετίζεται με τον καρκίνο του πέους καθώς και φάρμακα όπως η σποραλένη.

Διάγνωση

Στα αρχικά στάδια, δεν υπάρχει πόνος, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, επειδή ντρέπονται, να μη ζητάνε ιατρική βοήθεια

Συνήθως, ο ασθενής θα παρατηρήσει κάποια ανώδυνη βλάβη στο πέος, η οποία μπορεί να είναι σαν έλκος ή σαν κουνουπίδι και η οποία δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη βάλανο και στην ακροποσθία (δηλαδή στο τελικό τμήμα του πέους).

Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει φαγούρα, αίσθημα καύσου ή αιμορραγία στην περιοχή της βλάβης.

Είναι επιτακτική η βιοψία της βλάβης υπο τοπική αναισθησία για οριστική διάγνωση.

Ο καρκίνος του πέους μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας και της πυέλου και σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, τα οστά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Καρκίνος Πέους
Καρκίνος Πέους

Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους.

Όταν η βλάβη είναι μικρή, μπορεί να αντιμετωπισθεί με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως το laser  και κρυοπηξία. Σε μεγαλύτερες βλάβες, θα χρειαστεί να γίνει τοπική χειρουργική αφαίρεσή τους, η οποία όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του πέους.

Σε μεγαλύτερες βλάβες, διενεργείται μερική πεεκτομή  και παράλληλα αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα ή και την πύελο ή ακόμα να συνδυαστεί η επέμβαση με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί της αφαίρεσης τμήματος του πέους μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική ακτινοβολία υπό στενή η παρακολούθηση όμως.

Πρόγνωση

Όταν η διάγνωση είναι έγκαιρη και οι λεμφαδένες δεν έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση κυμαίνεται από 65%-90%. Όταν οι λεμφαδένες έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση είναι μικρή.