Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης
Τι είναι το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;
Υπερδραστήρια ονομάζεται η κύστη, η οποία δημιουργεί ξαφνικά μία επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτη.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται χωρίς να υπάρχουν παθολογικοί ή μεταβολικοί παράγοντες (λ.χ. λοίμωξη , λιθίαση ουροποιητικού, διάμεση κυστίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης), που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την ύπαρξή τους.
Συμπτώματα του συνδρόμου αποτελούν:
- Επιτακτική ούρηση-Επιτακτική ακράτεια
Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται μία ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση, που δεν μπορεί να ανασταλεί και αναγκάζει την/τον ασθενή να ¨τρέξει¨ αμέσως στην τουαλέτα προκαλώντας κάποιες φορές ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, στην οποία η/ο ασθενής δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.
- Συχνουρία
Η/ο ασθενής πάει συχνά στην τουαλέτα για ούρηση(>8 φορές την ημέρα) , αποβάλλοντας μικρή ποσότητα ούρων καθε φορά.
- Νυκτουρία
Η/ο ασθενής διακόπτει τον ύπνο του, για να πάει να ουρήσει.
Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής
- Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης – ασκήσεις του πυελικού εδάφους
- Φαρμακευτική αγωγή
- Χειρουργική θεραπεία
- Θεραπεία με νευροδιέγερση ή με Botox
Γενικά μέτρα τρόπου ζωής, που μπορεί να βοηθήσουν
- Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
- Πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών(6-8 ποτήρια) και μην τα περιορίζετε καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γιατί τα ούρα είναι πιο πυκνά και δρουν πιο ερεθιστικά στην ουροδόχο κύστη
- Πηγαίνετε στην τουαλέτα, μόνο όταν το χρειάζεστε. Αν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά, η κύστη μαθαίνει να συγκρατεί λίγα ούρα.
Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης
Ο στόχος είναι, σιγά σιγά, η ουροδόχος κύστη να μπορεί να διατείνεται έτσι, ώστε να μπορεί να χωράει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ούρων.
Αρχικά, πρέπει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ούρησης. Στο ημερολόγιο, θα σημειώνετε την ώρα της ούρησης και την ποσότητα των ούρων. Επίσης, θα καταγράφετε την ώρα λήψης υγρών και την ποσότητα. Μετά την καταγραφή του ημερολογίου ούρησης αυξάνουμε τα διαστήματα μεταξύ των ουρήσεων, έχοντας στόχο να ουρούμε καθε φορά 250-350ml . Τις πρώτες ημέρες, η προσπάθεια να αναστείλετε την ούρηση μπορεί να σας φανεί βασανιστική, αλλά γίνεται ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Καλό είναι να συμπληρώνετε ένα 24ωρο ημερολόγιο ούρησης κάθε βδομάδα, για να μπορεί να γίνεται μία αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου σας. Έχουμε ως στόχο τον περιορισμό των ουρήσεεων σε 5-6 φορές την ημέρα.
Ασκήσεις του πυελικού εδάφους
Όταν σφίγγουμε τους μυς του πυελικού εδάφους, μπορούμε να αναστείλουμε προσωρινά τη σύσπαση της κύστης και να αναβάλουμε την ούρηση. Είναι αναγκαίο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτήςνα σας εκπαιδεύσει για την σωστή διενέργεια ασκήσεων του πυελικού εδάφους.
Φαρμακευτική αγωγή
Σήμερα, υπάρχουν ειδικά φάρμακα, τα αντιχολινεργικά, που σταματούν τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης.
Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά και πολύ ασφαλή. Κύριες παρενέργειες είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα, αλλά τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν λιγότερες παρενέργειες, με τουλάχιστον το ίδιο καλή αποτελεσματικότητα με τα παλαιότερα.
Η θεραπεία εξατομικεύεται, αλλά συνήθως διαρκεί 3 με 6 μήνες. Ωστόσο, μετά τη διακοπή της θεραπείας τουλάχιστον οι 2 στους 3 θα εμφανίσουν και πάλι τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Καλό είναι η λήψη του φαρμάκου να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της κύστης, το οποίο μειώνει την πιθανότητα να επανεμφανιστούν τα συμπτώματα.
Χειρουργική θεραπεία
Οι επεμβάσεις είναι αναγκαίες σε ενα μικρό ποσοστό ασθενών. Πρόκειται για ασθενείς, οι οποίοι δεν εχουν επωφεληθεί απο τα συντηρητικά μέτρα και παρουσιαζουν πολύ έντονα συμπτώματα.
- Τοποθέτηση νευροδιεργέτη. Μία ειδική συσκευή εμφυτεύεται στη σπονδυλική στήλη, η οποία, μέσω των νεύρων, στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην κύστη, τα οποία την χαλαρώνουν.
- Αυξητική κυστεοπλαστική. Εφαρμόζεται όταν η κύστη έχει πολύ μικρή χωρητικότητα. Το μέγεθος της κύστης αυξάνεται ράβοντας ενα κομμάτι εντέρου επάνω της. Κάποιοι από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε αυτήν την επέμβαση ίσως χρειαστεί να βάζουν καθετήρες μιας χρήσης, για να την αδειάζουν (διαλείποντες καθετηριασμούς).
- Εκτροπή ούρων. Με τον τρόπο αυτόν, η κύστη παρακάμπτεται εντελώς και τα ούρα βγαίνουν μέσω των ουρητήρων σε σακουλάκι στην κοιλιά.
Θεραπεία με Botox
Εναλλακτικά, αντί για τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εφαρμοστούν οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης(ΒΟΤΟΧ) ή ο ηλεκτρικός νευροερεθισμός. Η αλλαντική τοξίνη, που είναι γνωστή με το εμπορικό όνομα «Βotox», έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως διεθνώς με μεγάλη αποτελεσματικότητα και καλή ασφάλεια. Η φαρμακευτική ουσία, στην περίπτωση αυτή, χορηγείται μέσω ειδικού ενδοσκοπίου, του κυστεοσκοπίου, οπότε με ειδική βελόνα ενίουμε το φάρμακο σε συγκεκριμένα σημεία της κύστης. Το φάρμακο διακόπτει τη λειτουργία των νεύρων που ευθύνονται για τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης. Η θεραπεία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-12 μήνες.